Teröristler neden TUSAŞ’ı hedef aldı? İşte olan biteni en iyi özetleyen görüntü
Teröristlerin hedef aldığı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ( Tusaş ), savunma sanayiinde yerlilik oranının yüzde 80’leri aşmasında büyük rol oynarken, savunma ve havacılıkta en çok ihracat yapan şirket konumunda. Tusaş, son dönemde temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, jet eğitim uçağı HÜRJET, milli muharip uçak KAAN gibi ürünlerle de öne çıktı.
TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ MERKEZİ
Teröristlerin hedef aldığı Tusaş, 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kuruldu. Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak F-16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte; F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetleri’ne teslim etmek üzere TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TAİ), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kuruldu. 25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAİ’nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırıldı. Bu kapsamda TAİ ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ çatısı altında faaliyetlerini genişletti, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumuna geldi.
ÇALIŞAN SAYISI 15 BİNDEN FAZLA
Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk 100 oyuncu arasında yer alan TUSAŞ, havacılık yapısalları grubu, uçak grubu, helikopter grubu, insansız hava aracı sistemleri grubu, uzay sistemleri grubu, milli muharip uçak grubu, mühendislik grubu olmak üzere 6 stratejik iş merkezinde örgütlendi. Türkiye’nin 2000’lerin başında yüzde 20’lerde olan savunma sanayisinde yerlilik oranı, 2024 itibarıyla yüzde 80’leri aşarken, TUSAŞ lokomotif görevi üstlendi. Savunma sanayi ekosisteminde bugün 3 bin 500’den fazla firma 90 binden fazla çalışana istihdam sağlarken, TUSAŞ bünyesinde 15 binden fazla çalışan istihdam ediliyor. TUSAŞ’ın bugün yüzde 55’e yakın hissesi Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na, yüzde 45’e yakın hissesi de Savunma Sanayii Başkanlığı’na ait. Şirketin saldırıya uğrayan Kahramankazan’daki tesisi, yüksek teknoloji ürünü makine ve teçhizatla donatılmış modern uçak üretiminde kullanılıyor.
EN ÇOK İHRACAT YAPAN ŞİRKET
Bugüne kadar onlarca yerel ve uluslararası projeye imza atan TUSAŞ, Türkiye’nin başlıca savunma ihracatçılarından aynı zamanda. Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre; TUSAŞ, bu yıl savunma ve havacılık kategorisinde en çok ihracat yapan şirket oldu. En çok ihracat yapan bin firma arasında ise 27’nci sırada yer aldı.
VİRAL OLAN GÖRÜNTÜ
Tüm bu doneler TUSAŞ’ın terör örgütü tarafından neden hedef alındığını gözler önüne seriyor. Yapılan saldırı sonrası TUSAŞ’ta mühendislerin ilk uçuşunu başarıyla tamamlayan milli muharip uçak KAAN’ın peşinden coşkuyla koştukları anlar ise viral oldu. Görüntüleri izleyenler “Ayağınıza taş değmesin” temennisinde bulundu.